blog

3 legfrissebb trend Milánóból

3 legfrissebb trend Milánóból

Milánóban az előző hét a legújabb dizájn trendekről, izgalmas koncepciókról, bútorok bemutatásáról szólt. Összeszedtem gyorsan a három legmeghatározóbb irányvonalat, amit a vezető gyártók standjain tapasztaltam.

1. Fűszeres színek + petróleum zöld

A fehér letisztult loft koncepciót sokkal szenvedélyesebb vöröses, rozsdás árnyálatok, fakó rózsaszínek és petróleum zöldek váltották fel. A bútorok, lámpák és a dísztárgyak egyedi módon megmunkált, könnyed fa felületekkel, filigrán fém részletekkel egészülnek ki, nem csak a szemünket tornáztatják meg, tapintásra is különlegesek. interiorlines_milano_1.jpg2. Organikus formák

Tükrökön, székeken bútorokon teljesen eltűntek az éles formák, minden sarok, támla, felület lekerekített ovális, finoman ívelt lezárást kapott.interiorlines_milano_2.jpgAz íves lekerített formák nem csak a bútorok, hanem a standok enteriőrjében is megjelentek kisebb boltívek formájában. interiorlines_milano_2b.jpgA CC Tapis standja kis pasztel színű boltíveit szürkére festett újrahasznosított kemény falpanelek fogták közre, rajta pihe-puha gyapjúszőnyegek játékosan tekergő mintavilággal – szerintem ez volt a leggyönyörűbb stand 🙂 interiorlines_milano_2c.jpg 3. Növény, növény és növény

A természet jelenléte a belső terekben tovább erősödik, teljes falakon, mennyezeti paneleken lelógatva ,világítással kiegészítve, kisebb dísztárgyakba, fali tükrökbe beletűzve egyértelműsítik, hogy nincs ma belső tér növény nélkül.interiorlines_milano_3.jpginteriorlines_milano_3b.jpg

Az Expo területen kívül ebben az időszakban egész Milánó területén különlegesebbnél különlegesebb dizájn kooperációk alkotásaitól pezseg a város, ezeket is hamarosan hozom.

Otthon, édes…

Otthon, édes…

Ez a svéd lakás az otthonosság és kiegyensúlyozottság maga, két irányban hatalmas ablakok, fényben úszó az átlagosnál nagyobb belmagasságú nyugodt terek, lágy pasztel színek és karakteres feketék  harmonikus egysége. Légies nappalban kortárs bútorok és  klasszikus vonalvezetésű darabok kombinációja meghitt nyugalmat áraszt. A Gubi Stay Sofa könnyed frissességet a fekete kiegészítők mélységet adnak a térnek. Csodaszép bársonyos  szőnyeg és szőrmerészletek gyönyörű parkettával tökéletes kombinációt alkotnak.

interiorlines_otthon_edes_8.jpg

interiorlines_otthon_edes_7.jpg

interiorlines_otthon_edes_5.jpg

interiorlines_otthon_edes_13.jpg

Konyha spanyol cédrusból készült, vöröses melegségét a rozsdamentes acél hátfallal és munkalappal ellensúlyozzák.

interiorlines_otthon_edes_10.jpg

interiorlines_otthon_edes_3.jpg

interiorlines_otthon_edes_4.jpg

A fürdőszobában is visszaköszön a spanyol cédrus, matt sötétszürke mozaik burkolttal és  világos travertin padlóval kombinálva.

interiorlines_otthon_edes_1.jpg

interiorlines_otthon_edes_12.jpg

interiorlines_otthon_edes_16.jpg

A lakás több részén a tervezőnő  Annaleena Leino Karlsson egyedi bútoraival találkozhatunk.

Belsőépítész |  Annaleena Leino Karlsson (@annaleenas.hem) Photos | Adam Helbaoui (@kronfoto) Alexander White

Balatoni gyöngyszem

Balatoni gyöngyszem

Balaton-felvidéken szép számmal újulnak meg az elmúlt években olyan épületek, melyek tájegységre jellemző stílusjegyeket a kortárs építészet eszközrendszerével ötvözik. Ezeken az épületeken már messziről látszik, hogy az új elemek valóban újként viselkednek, de nem harsognak, megférnek a régi, helyi építészet mellett, kiemelik eredeti arányait és anyaghasználatát. Badacsonytól Keszthely felé Szigligettel átellenes domboldalon a Szent György-hegyen is van egy ilyen nyugalmat és egyszerűséget sugárzó izgalmas épület, a Gilvesy borászat épülete, az egykori Esterházy-présház és vincellérház.

interiorlines_balatoni_gyongyszem_2.jpgFoto © Sajtos Gábor

interiorlines_balatoni_gyongyszem_28.jpgFoto © Sajtos Gábor

interiorlines_balatoni_gyongyszem.jpgFoto © Puskás Nóra

Az épület ritkán látogatható, csak borvacsorák alkalmával fogad vendégeket. Balatonra néző kis bazalt kockákkal lerakott oszlopok nélküli tornácáról páratlan kilátás nyílik a Balatonra, ha kigyönyörködtük magunkat érdemes a belső tereket is bejárni.

interiorlines_balatoni_gyongyszem2.jpgFoto © Sajtos Gábor (1, 4, 5), Bujnovszky Tamás – Be Light (3), Varga Luca (2)

A hagyományos konyhát, étkezőt és szobát egybefogó, földszinti térben a régi és az új összekapcsolásának bámulatos példáját láthatjuk. A füstös konyha megperzselt gerendája a látszó beton mennyezet és a tornácról a belső terekbe is befolyó vágott bazaltkő padló összképe meggyőző és megkapó.

interiorlines_balatoni_gyongyszem3.jpgFoto © Sajtos Gábor 

A tetőtérben kialakított szobákhoz beton falakkal elválasztott hangulatos lépcső vezet. A szobákban a látszóbeton tetősíkok nyers világát  keret nélküli álló tetőablak oldják, a kortárs hangulatot finoman ellenpontozzák a meleg tónusú klasszikus bútorok és kiegészítők.

interiorlines_balatoni_gyongyszem4.jpgFoto © Sajtos Gábor (1, 2, 4), Bujnovszky Tamás – Be Light (5), Varga Luca (3)

Építész, belsőépítész tervező: SAGRA – Sajtos Gábor, Gilvesy Róbert

Friss ötletekkel megtöltött különleges épületet legközelebb július 23-án látogathatjátok meg. A Bohém légyott fesztiválon a balatoni panorámában gyönyörködve megtapasztalhatjátok a modern világ és múlt hagyományainak találkozásából születő varázslatot.

 

Luca

Instagram

Csak fekete-fehér

Csak fekete-fehér

Szuper monokróm otthon, feketék és fehérek mindenhol egy kis barnával és egy pár fémszínű kiegészítővel megbolondítva. Az összhatás egyszerűen elegáns és időtálló. A terekben a teljesen fehér padlók, falak és mennyezetek megnyugtató hátteret adnak a sötét színű karakteres bútoroknak.interiorlines_csak_fekete_feher_5.jpginteriorlines_csak_fekete_feher_6.jpgAntik étkező asztalt a Vitra Eames Plastic székei egészítik ki.interiorlines_csak_fekete_feher_1.jpginteriorlines_csak_fekete_feher_7.jpginteriorlines_csak_fekete_feher_8.jpgAz egész otthonban szinte csak fém színű kiegészítőkkel találkozunk, egyik nagy kedvenc Lee Broom  asztali lámpája modern és klasszikus jegyeket ötvözi.interiorlines_csak_fekete_feher_4.jpgEgyedül a fürdőszoba kapott sötét színű műgyanta burkolatot játékos, szabálytalan fehér pöttyökkel.interiorlines_csak_fekete_feher_2.jpginteriorlines_csak_fekete_feher_3.jpgImages courtesy Pernille Kaalund

Luca

Instagram

Milánói újdonságok

Milánói újdonságok

Előző héten ért véget Milánóban a Salone del Mobile, hozom is a legszebb újdonságokat:

interiorlines_milanoi_ujdonsagok_0_1.jpgAll Plastic szék, Jasper Morrison | Vitra  foto Vitra

A Vitra két legígéretesebb új terméke Jasper Morrison tervezésében az All Plastic szék és a Soft Modular Sofa. A kompakt és elegáns szék váza nagy szilárdságú polipropilénből készül, az ülő felületet és háttámlát lágyabb műanyagból alakították ki. A két féle alapanyag színhasználata is elkülönül egymástól. A termék megjelenésére még egy kicsit várunk kell, csak 2017-től lesz elérhető.

interiorlines_milanoi_ujdonsagok_0_3.jpgSoft Modular sofa, Jasper Morrison | Vitra  foto Vitra

Kanapét Jasper Morison “szuper normál” filozófiája jellemzi. Pontosan kidolgozott, kifejezően letisztult darab.

interiorlines_milanoi_ujdonsagok_0_10.jpgCirkel fali lámpa, Daphna Laurens foto Daphna Laurens

Holland duó Daphna Laurens geometrikus kompozícióval egy gyönyörű fali lámpát alkotott.

interiorlines_milanoi_ujdonsagok_0_17.jpgGrid kollekció, Pool’s | Petite Friture Foto Petite Friture

Petite Friture Grid szériája kanapét, fotelt és egy fekvő fotelt foglal magában. A moduláris rendszert a Bauhaus forma és színvilága ihlette.
interiorlines_milanoi_ujdonsagok_0_4.jpgCatifa 46, Lievore Altherr Molina | Arper foto Arper

Öt féle pasztel árnyalatban jelenik meg az Arper Catife 46 székcsalád. A székek színösszeállítását mindenki saját ízlése szerint választhatja meg.

interiorlines_milanoi_ujdonsagok_0_16.jpgTükör, Anderssen & Voll | Muuto foto Muuto

Csodaszép tükrökben sincs hiány ebben az évben. Nagy kedvenceim a Muuto színezett tükrei, 3 színben és 2 méretben érhetőek el.

interiorlines_milanoi_ujdonsagok_0_12.jpgTükör, Studio Roso | Fritz Hansen  foto Fritz Hansen

Nagyszerű Fritz Hansen kiegészítő kollekciója is, mely új termékek mellet Arne Jacobsen klasszikusokat tartalmaz. Gyönyörű szép oxidált fali tükör teli találat.interiorlines_milanoi_ujdonsagok_0_8.jpgDeadline széria, Ron Gilad | Cassina foto Cassinainteriorlines_milanoi_ujdonsagok_0_7.jpgDeadline széria, Ron Gilad | Cassina foto Cassina

Még egy tükörcsoda, mely optikai illúziók keltésére tesz kísérletet. Deadline széria 12 különböző féleképpen nyomtatott tükröt tartalmaz.
interiorlines_milanoi_ujdonsagok_0_9.jpgZH One chair, Zaha Hadid,  |  Cassina foto Cassina

Megszokott lendületes vonalvezetés Zaha Hadidtól. 
interiorlines_milanoi_ujdonsagok_0_6.jpg
Props asztal, Konstantin Gricic | Cassina foto Cassina

Props kollekció mindössze 5 mm vastag fémből készült lézer vágott, mart felületű hajtogatott darabokból áll össze .
interiorlines_milanoi_ujdonsagok_0_14.jpgHappy Endings, Jerszy Seymour | Magis foto Designboom

Magis 40 születésnapját ünnepli, újdonságaik között megtalálható ez a fehér fröccsentéssel mintázott asztal-szék kollekció.

 Beszerzési helyek:

Vitra | Solinfo Lighting&Home, CODE Showroom

Daphna Laurens | Daphna Laurens

Petite Friture | madeindesign 

Arper | Smart Office

Muuto | Scandinavian Design Center 

Fritz Hansen | Danish Interior Design

Cassina | Mobil Mania, VA Design

Magis | Do work

Luca

Instagram

Keddi kedvencek #001

Keddi kedvencek #001

interiorlines_002.jpg1. MENU Modernism Reimagined kollekciót az időtlen elegancia, a föld színek és a természetes anyagok, mint  a fa, bőr, valamint a fém használata jellemzi. Az önmagában is gyönyörű bútordarabok kampányképei teljesen magával ragadóak. Daybed, Anita Johansen | Falilámpa,Søren Rose Studio | Szék, Afteroom

2. Skandináv minimalizmus + japán precizitás + francia elegancia egyesül Ágnes Kovács munkáiban. Lié kollekcióját a japán facsapolás és az emberi kezek összekulcsolása inspirált. A táskák egyetlen bőrlapból készülnek, a darabok letisztultsága, tökéletes aránya figyelemreméltó.

3. Mutina legutóbbi szériája a Numi a matt és fényes felületek alkalmazására tett kísérletet egy darab burkolólapon. Ma Milánóban bemutatott Puzzle kollekció, Barber & Osgerby alkotása geometrikus formákkal és különböző színárnyalatokkal játszik egy lapon. A széria 8 európai sziget színvilágát képezi le, 6 féle, a szigetvilágokat leképező alakzat segítségével.

Luca

Instagram

Hétvégi ház

Hétvégi ház

Fehérített és szürkített fa burkolatok, lágy és durvább textúrák keveréke, visszafogott, világos földszínek –  egy tengerparti hétvégi ház tökéletes összetevői. Az Egyesült Királyságban járunk Paul Massey fotográfus otthonában. A 17. századi ház helyiségeiben keverednek a felújított régi bútorok, az indusztriális lámpák és az új darabok. A terek ízléses eleganciát és luxus kényelmet árasztanak, békés nyugodt hangulatukkal garantálják a tökéletes feltöltődést.

interiorlines_hetvegi_haz_9.jpginteriorlines_hetvegi_haz_5.jpginteriorlines_hetvegi_haz_3.jpginteriorlines_hetvegi_haz_2.jpginteriorlines_hetvegi_haz_6.jpginteriorlines_hetvegi_haz_4.jpginteriorlines_hetvegi_haz_10.jpginteriorlines_hetvegi_haz_7.jpginteriorlines_hetvegi_haz_8.jpgInterior design + images courtesy  PAUL MASSEY

A hibátlan belső bájos kis terasszal és a közeli kikötőre páratlan kilátással egészül ki.

interiorlines_hetvegi_haz_00.jpginteriorlines_hetvegi_haz_0.jpginteriorlines_hetvegi_haz_1.jpgImages courtesy Unique Home Stays

Ha kedvet kaptatok ebben e környezeteben egy hosszabb-rövidebb időt eltölteni, a ház Unique Home Stays oldalon bérelhető.

Luca

Instagram

Világítási trükkök

Világítási trükkök

A világítás az egyik legfontosabb tényező, amit egy új otthon tervezésekor vagy átalakításakor érdemes átgondolni. Nincs annál kellemetlenebb, ha nem jut elegendő fény mondjuk egy konyhai munkafelületre,  a nappaliban nem látjuk az újságot, reggel teljesen félre sminkeljük magunkat, vagy ezeknek az ellentéte, amikor kiveri a szemünket a fény, mert rosszak a fényviszonyok, nem megfelelő a színhőmérséklet vagy a színvisszaadás.  A világítás megtervezése mindig egy kifizetődő beruházás, hiszen nem csak abban segít minket egy jó világítási terv, hogy tereinket rendeltetésnek megfelelően kényelmesen használjuk, hanem a tér hangulatát is rendkívüli módon befolyásolja. interiorlines_vilagitasi_trukkok_55.jpgAz a szörnyű igazság, hogy egy szép lámpatest nem egyenlő a jó világítással, ha nem megfelelő módon vagy mennyiségben használjuk. Mégis hogyan kellene neki kezdeni? Az első és legfontosabb dolog, hogy a helyiségben mindig rétegesen helyezzük el a világítótesteket, lényeges, hogy ezek a rétegek külön-külön és együtt is működőképesek legyenek. De mik is ezek a rétegek? Három világítási típust célszerű végiggondolni az első réteg az általános világítás, erre a helyiség központi világításának szórt fénye szolgál. Ettől egy teljesen eltérő világítási forma, amikor direkt fénnyel megvilágítunk valamit, például olvasás, főzés vagy sminkelés közben ezt a világítási formát használjuk ki. A harmadik a hangulat világítás ebben az esetben derített lágy fényeket használunk, ez adja a terekhez azt bizonyos pluszt.

Összeszedtem szobáról szobára egy pár jó példát, hogy is kellene ennek kinézni  a gyakorlatban, ahhoz, hogy bármit is csinálunk azt egy jól megvilágított térben tehessük, szuper hangulatban.interiorlines_vilagitasi_trukkok_54.jpgNappali – mennyezeti lámpákat kombináljuk irányítható állólámpákkal. Növeljük a teret felfelé irányított lágyabb fényekkel. A mennyezetre kerülő világítótestek benyúlásával is érdemes játszani a tér aranyai függvényében.

interiorlines_vilagitasi_trukkok_9.jpginteriorlines_vilagitasi_trukkok_512.jpginteriorlines_vilagitasi_trukkok_53.jpg

Étkező – Konyha

Az egyik legösszetettebb helyiség, a konyha pulthoz direkt megvilágítás mindenképp szükséges. A konyha szigetek felett és az étkező asztal felett elhelyezhetünk akár egy, akár karakteres darabot, de egy szépen belógó állólámpa is megfelelő megvilágítást eredményezhet.

interiorlines_vilagitasi_trukkok_17.jpginteriorlines_skandinav_baj_11_1.jpginteriorlines_vilagitasi_trukkok_1.jpginteriorlines_vilagitasi_trukkok_11.jpg

Hálószoba – olvasó lámpák, lágyabb fények a jellemzőek. Az olvasó lámpa lehet, akár mennyezetről belógatott, akár falra rögzített vagy éppen álló lámpa is.

interiorlines_vilagitasi_trukkok_22.jpginteriorlines_vilagitasi_trukkok_26.jpginteriorlines_vilagitasi_trukkok_39.jpg

Fürdőszoba – a tükör megvilágításán kívül itt is érdemes lágyabb hangulatfénnyel és mennyezeti lámpával dolgozni. Itt a párás levegő miatt speciálisan fürdőszobai lámpát célszerű választani. A színhőmérséklet és a színvisszaadás kifejezetten fontos ebben a helyiségben.

interiorlines_vilagitasi_trukkok_30.jpginteriorlines_vilagitasi_trukkok_29.jpginteriorlines_vilagitasi_trukkok_48.jpginteriorlines_vilagitasi_trukkok_50.jpg

Images courtesy 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16

Instagram

Tetőtéri álomlakás

Tetőtéri álomlakás

Francia elegancia teljes eszenciája megtalálható ebben az otthonban. A 18. századi épületben a meglévő szerkezetek megtartásával és a modern stílus becsempészésével varázslatos belső terek jöttek létre. A régi fa gerendák színvilágával harmonizál a fa padlóburkolat, de visszaköszön a konyha hátfalán és munkalapján, a gardróbszekrényeken és az otthoni munkaállomáson is ugyanez a felület. A fa anyag lágyságát hangsúlyos fekete bútorok és karakteres fekete világítótestek tompítják.

interiorlines_tetoteri_alomlakas_13.jpginteriorlines_tetoteri_alomlakas_3.jpginteriorlines_tetoteri_alomlakas_6.jpginteriorlines_tetoteri_alomlakas_4.jpginteriorlines_tetoteri_alomlakas_5.jpginteriorlines_tetoteri_alomlakas_14.jpginteriorlines_tetoteri_alomlakas_12.jpginteriorlines_tetoteri_alomlakas_11.jpginteriorlines_tetoteri_alomlakas_2.jpg

A nappali és a hálórész közötti fekete keretes acélvázas nyílászáró elkülönítő a a két teret egymástól, de vizuálisan mégis egyben tartja, ezáltal tágasabb érzetet kelt és biztosítja a megfelelő mennyiségű fény beáramlását.

interiorlines_tetoteri_alomlakas_8.jpginteriorlines_tetoteri_alomlakas_9.jpginteriorlines_tetoteri_alomlakas_10.jpg

A tetőtér hátrányaiból előnyt kovácsoltak a fürdőszobában is, az összefüggő, fuga nélküli műgyanta felülettel egységes belvilág jött létre.

interiorlines_tetoteri_alomlakas_1.jpginteriorlines_tetoteri_alomlakas_7.jpgInterior designer Margaux Beja | Images Courtesy Julien Fernandez

Instagram