Balatoni gyöngyszem

Balatoni gyöngyszem

Balatoni gyöngyszem

Balaton-felvidéken szép számmal újulnak meg az elmúlt években olyan épületek, melyek tájegységre jellemző stílusjegyeket a kortárs építészet eszközrendszerével ötvözik. Ezeken az épületeken már messziről látszik, hogy az új elemek valóban újként viselkednek, de nem harsognak, megférnek a régi, helyi építészet mellett, kiemelik eredeti arányait és anyaghasználatát. Badacsonytól Keszthely felé Szigligettel átellenes domboldalon a Szent György-hegyen is van egy ilyen nyugalmat és egyszerűséget sugárzó izgalmas épület, a Gilvesy borászat épülete, az egykori Esterházy-présház és vincellérház.

interiorlines_balatoni_gyongyszem_2.jpgFoto © Sajtos Gábor

interiorlines_balatoni_gyongyszem_28.jpgFoto © Sajtos Gábor

interiorlines_balatoni_gyongyszem.jpgFoto © Puskás Nóra

Az épület ritkán látogatható, csak borvacsorák alkalmával fogad vendégeket. Balatonra néző kis bazalt kockákkal lerakott oszlopok nélküli tornácáról páratlan kilátás nyílik a Balatonra, ha kigyönyörködtük magunkat érdemes a belső tereket is bejárni.

interiorlines_balatoni_gyongyszem2.jpgFoto © Sajtos Gábor (1, 4, 5), Bujnovszky Tamás – Be Light (3), Varga Luca (2)

A hagyományos konyhát, étkezőt és szobát egybefogó, földszinti térben a régi és az új összekapcsolásának bámulatos példáját láthatjuk. A füstös konyha megperzselt gerendája a látszó beton mennyezet és a tornácról a belső terekbe is befolyó vágott bazaltkő padló összképe meggyőző és megkapó.

interiorlines_balatoni_gyongyszem3.jpgFoto © Sajtos Gábor 

A tetőtérben kialakított szobákhoz beton falakkal elválasztott hangulatos lépcső vezet. A szobákban a látszóbeton tetősíkok nyers világát  keret nélküli álló tetőablak oldják, a kortárs hangulatot finoman ellenpontozzák a meleg tónusú klasszikus bútorok és kiegészítők.

interiorlines_balatoni_gyongyszem4.jpgFoto © Sajtos Gábor (1, 2, 4), Bujnovszky Tamás – Be Light (5), Varga Luca (3)

Építész, belsőépítész tervező: SAGRA – Sajtos Gábor, Gilvesy Róbert

Friss ötletekkel megtöltött különleges épületet legközelebb július 23-án látogathatjátok meg. A Bohém légyott fesztiválon a balatoni panorámában gyönyörködve megtapasztalhatjátok a modern világ és múlt hagyományainak találkozásából születő varázslatot.

 

Luca

Instagram

About the Author

Leave a Reply